UYUŞTURUCU VEYA UYARICI MADDE BULUNDURMAK

UYUŞTURUCU VEYA UYARICI MADDE BULUNDURMAK
Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na göre bulundurmak, “bir kişinin kendisine veya başkasına ait uyuşturucu veya uyarıcı maddeyi ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak fiili egemenliği altında ve o madde üzerinde tasarruf olanağı bulunacak şekilde elinde tutmasıdır. Ancak uyuşturucu veya uyarıcı maddenin TCK’nın 188/3. maddesi kapsamında bulundurulduğundan söz edebilmek için kendi kişisel kullanımı dışında bir amaçla, örneğin; başkasına satmak, başkasına suç atmak, başkasının içeceğine karıştırmak veya yeni uyuşturucu imal etmek gibi nedenlerle bulundurması gerekir”. anlamında kullanılmaktadır. Bulundurma eylemi kişinin evinde, işyerinde, aracında veya üzerinde bulundurulması şeklinde de olabilmektedir. Bu yerlerin faile ait olup olmadığının suçun değerlendirilmesi noktasında önemi bulunmamaktadır.
Failin, başkalarına ihtiyaç duymaksızın istediği zaman uyuşturucu veya uyarıcı maddeye ulaşma durumunun olması bulundurma olarak kabul edilmektedir. Fail bulundurduğu uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri arkadaşı olan diğer faile ait iş yerinde saklaması halinde iş yerinde saklayan fail, depolama eylemini diğer fail bulundurma eylemini gerçekleştiren olarak kabul edilmektedir.
Suçun oluşması için fail tarafından uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin “kullanmak dışında bir amaçla” bulundurulması şartı aranmaktadır. Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanmak amacıyla mı yoksa bulundurmak için mi failde olduğunun anlaşılması bu suçun tespitindeki en önemli yeri oluşturmaktadır. Bu durumun tespiti için Yargıtay kararlarında bazı kıstaslar belirlenmiştir.
Uyuşturucu veya uyarıcı maddenin ele geçiriliş şekli bu suç kapsamında failin amacının tespiti açısından da önem arz etmektedir. Örneğin uyuşturucu veya uyarıcı maddenin çok sayıda küçük paketler halinde ele geçirilmesi, bu maddelerle birlikte hassas terazinin yakalanması, ambalajlamaya yarayan paketçikler olması, maddelerin yanında çok sayıda para ele geçirilmesi, presleme veya tablet haline getirme işleminin yapıldığını gösteren alet ve malzemelerin ele geçirilmesi, ele geçirilen uyuşturucu veya uyarıcı madde miktarının çok çeşitli olması ve uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin yakalandığı yer ve zaman önem arz etmektedir. Bulundurma suçlarının oluşumunda failin ekonomik ve sosyal geçmişi, uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapmaktan dolayı adli sicil kaydının olup olmaması da göz önünde bulundurulması gereken ölçütlerdendir.